Duathlon: Run to Live, Bike to Ride

Archive for June, 2020

Μια καθημερινή για τρέξιμο στη Λεωφόρο Βασ. Όλγας

by on Jun.18, 2020, under Απόψεις, Βίντεο, Εμπειρίες, Σκέψεις

Ποιος θα το λεγε πριν λίγο καιρό, πως θα μπορούσαμε να πάμε στη Λεωφόρο Βασ. Όλγας, μια από τις κεντρικότερες λεωφόρους της Αθήνας, μια απλή καθημερινή, Τρίτη απόγευμα για να τρέξουμε χωρίς αυτοκίνητα. Η Αθήνα αλλάζει και γίνεται πιο φιλική στους πολίτες που θέλουν να περπατήσουν, να τρέξουν, να κάνουν ποδήλατο, να κάνουν τη βόλτα τους ή την προπόνηση τους.

Ήρθε ο καιρός να δούμε την πόλη μας με λιγότερα αυτοκίνητα, λιγότερο θόρυβο, λιγότερη ρύπανση.

Καταλαβαίνω πως κάποιοι συμπολίτες μας αναστατώνονται και ταλαιπωρούνται από αυτές τις αλλαγές οι οποίες όμως έχουν σκοπό τελικά να ανεβάσουν το βιωτικό επίπεδο στην πόλη. Ας δούμε τις εξελίξεις θετικά και ας γίνουμε όλοι μέρος της αλλαγής προς το καλύτερο. Άλλωστε, αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο μας προς το καλύτερο, πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να αλλάξουμε λίγο και τον εαυτό μας.

Comments Off on Μια καθημερινή για τρέξιμο στη Λεωφόρο Βασ. Όλγας more...

«Ζήσε (τρι)Αθλητικά» στην Ελλάδα ή «Πέθανε Αθλητικά» προσπαθώντας… (;)

by on Jun.13, 2020, under Απόψεις, Αρθρογραφία, Εμπειρίες, Σκέψεις

Επικοινωνιακή επιτυχία σημειώνει τον τελευταίο καιρό η καμπάνια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού «Ζήσε Αθλητικά», μια ομολογουμένως αξιόλογη προσπάθεια να εμπνεύσει τη νέα γενιά με παραδείγματα γνωστών πρωταθλητών από κάθε άθλημα.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της καμπάνιας, η Η Γ.Γ.Α. αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την Olympian και Πρωταθλήτρια του Τριάθλου Ντενίζ Δημάκη για να μιλήσει για το τρίαθλο στα νέα παιδιά (μέσω “τηλεπίσκεψης” σε συγκεκριμένα σχολεία). Προφανώς αυτό ήταν μια ιδιαίτερη τιμή για την Ντενίζ, αλλά και για όλους εμάς τους συναθλητές της στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου για τους οποίους αποτελεί την «σημαία» και την καλύτερη εκπρόσωπο του αθλήματος εδώ και χρόνια.

*Δείτε το σχετικό Δ.Τ. Της Γ.Γ.Α. εδώ:

http://www.trinews.gr/item.php?id=2452

Αυτό για το οποίο δεν είμαι πολύ σίγουρος, είναι κατά πόσο αυτή η κίνηση τιμάει τις επιλογές και την πολιτική της ίδιας της Γ.Γ.Α. Και εξηγούμαι, για να μην έχετε απορίες, τι σημαίνει να «Ζεις (τρια)αθλητικά» στην Ελλάδα και να είσαι η Ντενίζ Δημάκη ή οποιοσδήποτε άλλος αθλητής-πρωταθλητής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου (Ε.Ο.ΤΡΙ.), όπως ο υποφαινόμενος Γρηγόρης Σκουλαρίκης, ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου, ο Άγγελος Μαυρογιάννης, ο Δημήτρης Σταματίου, η Κατερίνα Σάπαρη, η Αφροδίτη Γιαρένη και πολλά άλλα νέα παιδιά που κάνουν ή προσπαθούν να κάνουν τρίαθλο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Ορίστε λοιπόν τι «Ζούμε (τρι)Αθλητικά» τα τελευταία 4,5 χρόνια (2016-2020) και πως μας έχει “βοηθήσει” η ίδια η Γ.Γ.Α. να το ζήσουμε:

1) Η Γ.Γ.Α. έκανε άρση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης της Ε.Ο.ΤΡΙ. το 2016. (Δεν θα μπω σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες στο πως και το γιατί, καθώς αυτό από μόνο του είναι μεγάλη ιστορία και δεν είναι του παρόντος που θέλω να καταδείξω μόνο τις συνέπειες)

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Γ.Γ.Α. δεν αναγνωρίζει καμιά προσπάθεια μας, κανέναν αγώνα μας και καμιά επίδοση εντός κι εκτός Ελλάδος. Προφανώς επίσης δεν υπάρχει καμιά χρηματοδότηση και όλες αυτές οι προσπάθειες γίνονται με προσωπικά έξοδα των αθλητών, αλλά αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα καθώς έτσι κι αλλιώς η Γ.Γ.Α. είχε σταματήσει να επιχορηγεί την Ε.Ο.ΤΡΙ. από το 2012. (Διαβάστε και τις υπόλοιπες συνέπειες για να καταλάβετε τα χειρότερα)

2) Η Γ.Γ.Α. θεωρεί ότι το Τρίαθλο πρέπει να είναι παράρτημα της Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου (Ε.Ο.Μο.Π) στην οποία το υπήγαγε το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Συμπτωματικά την ίδια χρονιά έγινε Πρόεδρος της Ε.Ο.Μο.Π. ο πρώην Πρόεδρος της επιτροπής Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειώσω εδώ πως έκτοτε η Γ.Γ.Α. συμπτωματικά αύξησε κατά πολύ την τακτική επιχορηγήσεων προς την Ε.Ο.Μο.Π. καθώς έτυχε και ιδιαίτερα προνομιακών έκτακτων χρηματοδοτήσεων, χωρίς προφανής λόγους.

3) Η Ε.Ο.Μο.Π, προσπάθησε επανειλημμένα (2016-2019) να δημιουργήσει προβλήματα και να σταματήσει με διάφορους τρόπους και τεχνάσματα τις διοργανώσεις της Ε.Ο.ΤΡΙ.

4) Η Γ.Γ.Α. δια του τότε Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού (Συνοδινός) προσπάθησε να ποινικοποιήσει τις αθλητικές διοργανώσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου με διάφορες προφάσεις και εν τέλει στηρίζοντας τις καταγγελίες και μηνύσεις που έκανε η Ε.Ο.Μο.Π για να σταματήσει αυτές τις διοργανώσεις (2018).

5) Ο προηγούμενος Υφυπουργός Αθλητισμού (Βασιλειάδης) άλλαξε τον αθλητικό νόμο (δυο φορές μάλιστα, το 2017 και το 2019) με τέτοιο τρόπο ώστε η Ε.Ο.ΤΡΙ. να μην μπορεί να πάρει άδειες για επίσημους αγώνες στα πλαίσια της γενικής προσπάθειας της Γ.Γ.Α και της Ε.Ο.ΜοΠ. να σταματήσουν την αθλητική-αγωνιστική δραστηριότητα της Ε.Ο.ΤΡΙ. και να μην μπορούν οι αθλητές μας να αγωνίζονται επίσημα εντός Ελλάδος.

6) Η Ε.Ο.Μο.Π (εν γνώση της Γ.Γ.Α.) είχε υποβάλει μήνυση στην οποία ανάμεσα στα άλλα εγκαλεί τους αθλητές για τη συμμετοχή τους σε διοργανώσεις της Ε.Ο.ΤΡΙ. και για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αγώνες. Μάλιστα ζητάει από τον εισαγγελέα να ασκήσει διώξεις στους αθλητές για τους παραπάνω λόγους. Γενικά Ε.Ο.Μο.Π και Γ.Γ.Α. μας έμαθαν πως το να “Ζεις Αθλητικά” στην Ελλάδα σε κάποιες περιπτώσεις το θεωρούν έγκλημα.

7) Η Ε.Ο.Μο.Π. έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της Ε.Ο.ΤΡΙ. ζητώντας αποζημιώσεις. Αντίστοιχη αγωγή έχει καταθέσει και η Ε.Ο.ΤΡΙ. εναντίον της Ε.Ο.Μο.Π. (άποψη μου είναι ότι και οι δυο Ομοσπονδίες θα έπρεπε να είχαν καταθέσει αγωγή εναντίον της Γ.Γ.Α. για όλο το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο άθλημα)

8) Ε.Ο.Μο.Π και Γ.Γ.Α. μας έχουν κάνει διεθνώς ρεζίλι προσπαθώντας να σταματήσουν δυο διεθνείς διοργανώσεις τριάθλου/διάθλου που έγιναν στη χώρας μας (2018 και 2019) και στις οποίες οι Ε.Ο.ΤΡΙ. με τους διεθνώς διαπιστευμένους κριτές της είχε την τεχνική επιμέλεια.

9) Η Γ.Γ.Α. δεν επέτρεψε το 2018 τη συμμετοχή στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ντενίζ Δημάκη, του Γρηγόρη Σουβατζόγλου και της Κατερίνας Σάπαρη και ο τότε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού δήλωνε εγγράφως ότι θα κάνει το παν για να πάνε στους Αγώνες και να συμμετέχουν στο τρίαθλο οι αθλητές της Ε.Ο.Μο.Π. (οι οποίοι βέβαια δεν είχαν δικαίωμα να αγωνιστούν και δεν έγιναν δεκτοί από την Διεθνή Ομοσπονδία Τριάθλου I.T.U.). Σε αυτή την περίπτωση έχει σαφή ευθύνη και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που είχε τυπικά την ευθύνη του καταρτισμού της ομάδας, η ποία αν και όφειλε να ορθώσει ανάστημα υπέρ των αθλητών δεν το έκανε, κρυπτόμενη πίσω από το γεγονός ότι παρέμενε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με πολιτικό προϊστάμενο τον Γ.Γ.Α. στου οποίου τελικά τις επιταγές ενέδωσε.

10) Το 2019 στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες της Πάτρας, η ελληνική ομάδα (Μαυρογιάννη, Σουβατζόγλου, Δημάκη, Γιαρένη) πέρασε από αντίστοιχα χίλια μύρια κύματα μέχρι να φτάσει στη γραμμή της εκκίνησης.(πάλι υπό την δήλωση της Ε.Ο.Ε.) Αν δεν γινόντουσαν εκλογές τον Ιούλιο και δεν άλλαζε η κυβέρνηση (και αντίστοιχα ο Γ.Γ.Α. και ο Υφυπουργός Αθλητισμού) η κατάληξη θα ήταν η ίδια όπως στους Μεσογειακούς του 2018. Δεν θα είχαμε ελληνική εκπροσώπηση στο αγώνισμα του Aquathlon. Ακόμα κι έτσι, η συμμετοχή του Γρηγόρη Σουβατζόγλου οριστικοποιήθηκε κυριολεκτικά τελευταία στιγμή, καθώς η Ε.Ο.Μο.Π. προσπαθούσε να επιβάλει αθλητή από το “παράθυρο” ο οποίος όμως δεν έγινε πάλι δεκτός από την I.T.U. Προς τιμήν της η Ε.Ο.Ε. αυτή τη φορά διόρθωσε το λάθος της, έστω και τελευταία στιγμή.

11) Οι “τριαθλητές” της Ε.Ο.Μο.Π, δεν έχουν δικαίωμα σε καμιά επίσημη διεθνή διοργάνωση υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου, παρότι προπονητές και παράγοντες του μοντέρνου πεντάθλου τους έταξαν προκειμένου να βγάλουν δελτίο στην Ε.Ο.Μο.Π. Ειλικρινά θεωρώ ότι υπάρχουν αθλητές έχουν παραπλανηθεί και μου κάνει εντύπωση που δεν διαμαρτύρονται. Μήπως κάποιοι βολεύονται έτσι ή μήπως τελικά δεν υπάρχουν καθόλου αθλητές από την πλευρά της Ε.Ο.Μο.Π.;

12) Με αυτά και με αυτά, το άθλημα του τριάθλου έχει διχαστεί σε πρωτοφανή βαθμό ανάμεσα σε αθλητές, προπονητές κτλ, με το πρωτότυπο κατασκεύασμα της Γ.Γ.Α. να έχει αθλητές που δεν μπορούν να αγωνιστούν εντός Ελλάδος, και άλλους αθλητές που δεν μπορούν να αγωνιστούν εκτός Ελλάδος. Παράλληλα πολλοί απλοί αθλούμενοι τριαθλητές, δεν επιθυμούν όχι απλά να βγάλουν δελτίο αθλητή σε κάποια ομοσπονδία, αλλά ούτε καν να υπάρχει ομοσπονδία για το τρίαθλο στην Ελλάδα.

13) Κανένας αθλητής ¨Τριάθλου” από οποιαδήποτε ομοσπονδία δεν έχει δικαίωμα στα προνόμια της πολιτείας (μόρια κτλ). Καθώς οποιαδήποτε τέτοια προνομιακή μεταχείριση, πιθανότατα έχει νομικές κυρώσεις ελλείψει των συνολικών προϋποθέσεων.

14) Υπάρχει σύγχυση ανάμεσα σε νέους αθλητές και σωματεία, αν και πως μπορούν να βγάλουν δελτίο αθλητή και να αγωνιστούν εντός ή κι εκτός Ελλάδος. Βασικά όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση πλέον, το Τρίαθλο δεν συνίσταται για νέους αθλητές με υψηλούς στόχους.

15) Υπάρχει σύγχυση στα αθλητικά σωματεία κατά πόσο αξίζει να αναπτύξουν ακαδημίες τριάθλου και με τι κίνητρα για τα νέα παιδιά.

16) Υπό αυτές τις συνθήκες δεν έγινε καμιά ουσιαστική ανάπτυξη του αθλήματος από την Ε.Ο.Μο.Π. σε επίπεδο (πραγματικής) σωματειακής βάσης, ακαδημιών τριάθλου, υψηλού αγωνιστικού αθλητισμού, τεχνικής κατάρτισης κτλ. Η Ε.Ο.Μο.Π. άλλωστε δεν έχει αναγνώριση από τη Διεθνή Ομοσπονδία Τριάθλου και καμιά τεχνική πιστοποίηση για την εφαρμογή κανονισμών, τεχνογνωσίας, κατάρτισης στελεχών κτλ. Η Ε.Ο.Μο.Π δεν έχει διεθνώς διαπιστευμένους κριτές τριάθλου, ούτε προπονητές. Πρακτικά το Ολυμπιακό Άθλημα του Τριάθλου με τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές που επιβάλει η Διεθνής Ομοσπονδία Τριάθλου δεν υφίσταται στην Ε.Ο.Μο.Π. , παρά μια “παραλλαγή” ελληνικής εφεύρεσης. Παραδόξως, όλο αυτό το δέχονται χωρίς προβληματισμό η Γ.Γ.Α. και Ε.Ο.Ε. παρότι αντί για ανάπτυξη, τελικά έχουμε παραποίηση ενός Ολυμπιακούς Αθλήματος ώστε τελικά να αναρωτιέμαι μήπως κάτι τέτοιο αντίκειται και στον αθλητικό νόμο τον οποίο οφείλει να ακολουθεί η Γ.Γ.Α.

17) Φυσικά υπήρξαν εμπορικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες που ευημέρησαν (πχ μαζικών τουριστικών διοργανώσεων ή ιδιωτών προπονητών που απευθύνονταν κυρίως σε ενήλικες αθλούμενους) , κάτι που είναι απόλυτα θεμιτό, αλλά δεν έχει και καμία σχέση με τις επιδιώξεις της Γ.Γ.Α και την επιτελική της ευθύνη σαν Πολιτεία στην ανάπτυξη του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού και ειδικά του Τριάθλου για το οποίο αναφέρομαι εδώ.

18) Η Διεθνής Ομοσπονδία Τριάθλου (ITU) γνωρίζει πολύ καλά το θέμα και έχει ζητήσει επανειλημμένως να λυθεί από τον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό. Όσο δεν λύνεται ξεφτιλιζόμαστε σαν χώρα διεθνώς στο χώρο του Τριάθλου.

19) Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.) επίσης γνωρίζει το θέμα και έχει ζητήσει επανειλημμένως να λυθεί από τον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό. Παράλληλα, η Ε.Ο.Ε. είναι ευνουχισμένη σαν “παράρτημα” της Γ.Γ.Α. και αντίστοιχα ότι προσπάθειες έκανε (αν έκανε) έχουν πέσει στο κενό. Πάντως, όλο αυτό (και μόνο αυτό) δεν μας τιμά καθόλου σαν χώρα που έχουμε γεννήσει το ολυμπιακό ιδεώδες.

20) Η Γ.Γ.Α. από το 2016 με τον πρώην Υφυπουργό Αθλητισμού (Κοντονής) έστειλε στον εισαγγελέα “ογκώδη φάκελο” εναντίον των πεπραγμένων της διοίκησης της Ε.Ο.ΤΡΙ. η οποία ελέγχθηκε εξονυχιστικά για τα πάντα. Τελικά δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα μεμπτό και όλες οι καταγγελίες εξέπεσαν. Βέβαια η “ρετσινιά” της υπόθεσης για το ίδιο το άθλημα έχει μείνει…. όπως αντίστοιχα μένουν και υπομένουμε όλα τα κατά καιρούς αρνητικά/υβριστικά/συκοφαντικά σχόλια που έχουμε ακούσει και ξεκινάνε με αφορμή την άρση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.

21) Για να κλείσω και με κάτι επίκαιρο: Δεν είχαμε και δεν έχουμε καμιά απολύτως βοήθεια και υποστήριξη όλη αυτή την περίοδο του covid-19 ούτε από τη Γ.Γ.Α. ούτε από την Ε.Ο.Ε.

Αυτά λοιπόν έχουμε ζήσει και “ζούμε (τρι)αθλητικά” , χωρίς υπερβολές και πολύ συνοπτικά. Κι όμως, επιμένουμε να “ζούμε” σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Δεν ξέρω αν ήμασταν τόσο δυνατοί ή αν γίναμε περνώντας δια πυρός και σιδήρου τα τελευταία χρόνια. Ξέρω όμως πως αρνηθήκαμε και αρνιόμαστε να “πεθάνουμε αθλητικά” επειδή το θέλησαν και εξακολουθούν να το θέλουν κάποιοι ανεύθυνο-ϋπεύθυνοι.

….

Για όλες τις παραπάνω εμπειρίες μας προφανώς υπεύθυνοι είναι οι προηγούμενοι Υφυπουργοί Αθλητισμού (Κοντονής, Βασιλειάδης) και ο προηγούμενος Γενικός Γραμματείας Αθλητισμού (Συναδινός) που τα δημιούργησαν για πολιτικούς λόγους και τα εξέθρεψαν στο βαθμό που τα βιώσαμε. Πλέον όμως είναι εξίσου υπεύθυνοι στο βαθμό που συνεχίζουμε να τα βιώνουμε και η τωρινή αθλητική ηγεσία (Αυγενάκης – Μαυρωτάς) γιατί παρότι είναι πλήρως ενημερωμένοι δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Αδιαφορούν πλήρως μήνες τώρα, δεν κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος και προτιμούν να το κρύβουν κάτω από το χαλάκι με δικαιολογίες περιμένοντας να περάσει η θητεία τους να το φορτωθεί ο επόμενος κοκ. Είναι πλέον πλήρως απογοητευτική η έλλειψη ενδιαφέροντος και η απουσία πολιτικής βούλησης να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την πολιτική βούληση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Είναι αλήθεια πως ο υπάρχον αθλητικός νόμος και η απίστευτη γραφειοκρατία της Γ.Γ.Α. γύρω από το θέμα της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης δεν βοηθάνε στην παρούσα φάση και στο συγκεκριμένο πρόβλημα,, γι’ αυτό όμως η βούληση της πολιτικής ηγεσίας αποτελεί μονόδρομο για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των αθλητών και του αθλήματος. Αν οι υπεύθυνοι έχουν στοιχειώδη συναίσθηση ευθύνης του ρόλου τους, τους καλώ ξανά, έστω και τώρα να προχωρήσουν σε άμεσες πράξεις. Δεν έχει κανένα νόημα να λέμε πως “θα το συζητήσουμε” και ουσιαστικά να δίνουμε παράταση με αναβολή στις καλένδες περιμένοντας να αργοσβήσει με τα χρόνια το θέμα έως ότου “Πεθάνουμε αθλητικά” στο δρόμο, προσπαθώντας να ανακτήσουμε την ειδική αθλητική αναγνώριση και την αξιοπρέπεια μας .

Θέλουμε άμεσα οριστική και ξεκάθαρη λύση βάζοντας τέλος σε αυτή τη φαρσοκωμωδία και τον εμπαιγμό των αθλητών. Δώστε μας πίσω το δικαίωμα και την αξιοπρέπεια να «Ζήσουμε Αθλητικά» με βάση τους κανόνες που ορίζει ο ίδιος ο Αθλητισμός και το Τρίαθλο.

Γρηγόρης Σκουλαρίκης

Comments Off on «Ζήσε (τρι)Αθλητικά» στην Ελλάδα ή «Πέθανε Αθλητικά» προσπαθώντας… (;) more...

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Ημεροδρόμιο Δημοσιεύσεων

June 2020
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930