Duathlon: Run to Live, Bike to Ride

Archive for October, 2020

Αυτόν τον Νοέμβρη κρατάμε τη φλόγα του Μαραθωνίου ζωντανή και μεταφέρουμε μήνυμα νίκης

by on Oct.16, 2020, under Απόψεις, Αρθρογραφία, Σκέψεις

Virtual Race: Ο αγώνας μπορεί να είναι εικονικός, αλλά το τρέξιμο είναι πραγματικό!

Στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊου, ο κόσμος του αθλητισμού και ειδικά του δρομικού κινήματος ψάχνει και βρίσκει τρόπους να συνεχίσει τη δραστηριότητα του. Ένας από αυτούς είναι και η επινόηση των “Virtual Races”, των εικονικών δηλαδή αγώνων, που όμως περιλαμβάνουν πραγματικό τρέξιμο!

“Virtual” είναι ένας αγώνας στον οποίο μπορεί κάποιος να τρέξει την απόσταση που θα δηλώσει κατά την εγγραφή του σε οποιαδήποτε τοποθεσία, με οποιοδήποτε ρυθμό, σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο (πχ. διάδρομο), μόνος ή μαζί με φίλους, οποιαδήποτε μέρα μεταξύ του διαστήματος που εξελίσσεται ο αγώνας αυτός.

Ουσιαστικά μιλάμε για τρέξιμο με συνθήκες προσωπικής προπόνησης. και παράλληλη συμμετοχή σε έναν αγώνα, χωρίς τη φυσική παρουσία αλλά με τη συμμετοχή και άλλων, που και αυτοί τρέχουν την ίδια απόσταση, αλλά πιθανώς σε μία άλλη μέρα και σε μία διαφορετική διαδρομή. Ο αγώνας μπορεί να είναι εικονικός, αλλά το τρέξιμο είναι πραγματικό, η προσπάθεια είναι πραγματική!

Βεβαίως, η διαδικασία ενός Virtual Race δεν μπορεί να συγκριθεί με έναν πραγματικό αγώνα και ούτε μπορεί να υποκαταστήσει την αίσθηση της συμμετοχής με πολύ κόσμο και όλα αυτά που δημιουργούν την ατμόσφαιρα ενός πραγματικού αγώνα δρόμου. Επιπρόσθετα στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι δεν υπάρχει η απαραίτητη ισονομία. Οι συνθήκες δεν είναι ίδιες για όλους και δεν υπάρχει απόλυτος έλεγχος για την εγκυρότητα των επιδόσεων.

Όμως είναι κι αυτός ένας τρόπος στην εποχή της πανδημίας, να διατηρήσουμε το αγωνιστικό μας κίνητρο, να βάλουμε στόχους και να προσπαθήσουμε για την αυτοβελτίωση μας. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να τρέξουμε όλοι μαζί για έναν κοινό σκοπό, ακόμα κι αν βρισκόμαστε σε διαφορετικές τοποθεσίες ή κάνουμε την προσπάθειας μας διαφορετική ημέρα.

Ήδη έχουν γίνει πολλοί virtual αγώνες το προηγούμενο διάστημα, όμως τον Νοέμβρη θα γίνει με αυτόν τον τρόπο και ο αγώνας που όλους μας ενώνει. Μιλάμε φυσικά για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας. Δυστυχώς φέτος η πραγματική διοργάνωση ακυρώθηκε και θα δεν θα μπορέσουμε να τρέξουμε στην Αυθεντική διαδρομή. Όμως σαν Μαραθωνοδρόμους ή δρομείς όλων των αποστάσεων, εξακολουθεί να μας εμπνέει η Αυθεντική προσπάθεια του Αθηναίου οπλίτη να μεταφέρει το μήνυμα νίκη από τον Μαραθώνα στην Αθήνα.

Έτσι το διάστημα 8-22 Νοεμβρίου, όλοι μας θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στην Virtual εκδοχή του Μαραθωνίου Αθήνας, ο καθένας με το τρόπο του. Προπονητικά, Αγωνιστικά, Συμβολικά, πάντα όμως Αυθεντικά, στους δρόμους όλης της χώρας που γέννησε το αγώνισμα του Μαραθωνίου Δρόμου.

Αυτόν το Νοέμβρη, ο δικός μας κοινός σκοπός είναι να κρατήσουμε φέτος τη φλόγα του Μαραθωνίου της Αθήνας ζωντανή, δίνοντας ελπίδα και χαρά στους συναθλητές και τους φιλάθλους, στους φίλους και στην οικογένεια μας, σε όλο τον Κόσμο. Αυτός θα είναι ο δικός μας τρόπος να μεταφέρουμε μήνυμα νίκης ενάντια στην πανδημία.

Γρηγόρης Σκουλαρίκης

Comments Off on Αυτόν τον Νοέμβρη κρατάμε τη φλόγα του Μαραθωνίου ζωντανή και μεταφέρουμε μήνυμα νίκης more...

Μετράμε αντίστροφα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου

by on Oct.11, 2020, under Απόψεις, Αρθρογραφία, Σκέψεις

Μετράμε αντίστροφα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου που θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου.

4 εβδομάδες ακριβώς μας έμειναν για να επιστρέψουμε στο Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, που μας φιλοξένησε για το αντίστοιχο πρωτάθλημα του Ημιμαραθωνίου στις 20 Σεπτέμβρη (από όπου και η φωτογραφία). Έστω κι έτσι, φέτος που έχουν ακυρωθεί τόσοι και τόσοι μεγάλοι αγώνες είναι πολύ σημαντικό για τους αθλητές και εξόχως συμβολικό για όλους τους δρομείς να γίνει αυτή η διοργάνωση για την οποία οι άνθρωποι του Σ.Ε.Γ.Α.Σ προσπάθησαν και έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν.

Προφανώς κανένας αγώνας Μαραθωνίου στην Αττική, στην Ελλάδα και ίσως σε ολόκληρο τον Κόσμο δεν θα έχει την αίγλη και τη συναισθηματική φόρτιση της Αυθεντικής διαδρομής. Όμως, εν μέσω πανδημίας και πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων ο περιφραγμένος χώρος του Κωπηλατοδρομίου με την μεγάλη περιμετρική διαδρομή του είναι η ιδανική και μοναδική λύση για να γίνει ο αγώνας με ασφάλεια και τις μικρότερες πιθανότητες ακύρωσης (μόνο υπό καθεστώς γενικού lockdown θα ματαιωθεί ο αγώνας).

Μπορεί η περιοχή συχνά να έχει πολύ δυνατούς ανέμους που πιθανόν θα μας κάνουν πιο δύσκολη τη μέρα και ίσως δε βοηθήσουν στο να γίνουν γρήγορες επιδόσεις, αλλά συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Μήπως και η Αυθεντική διαδρομή δεν έχει τις δυσκολίες της που τις έχουμε ζήσει στα πόδια μας όλα τα προηγούμενα χρόνια; Ή πότε έκανε τελευταία φορά ευνοϊκό καιρό για επιδόσεις αρχές Νοέμβρη;

Καμιά διαδρομή δεν είναι τέλεια και ποτέ δεν είναι τέλειες οι συνθήκες τη μέρα του αγώνα, όμως σαν Μαραθωνοδρόμος έχω μάθει να παλεύω με το δρόμο, τα στοιχεία της φύσης και κυρίως τον εαυτό μου όχι μόνο σε κάθε αγώνα, αλλά κυρίως κάθε μέρα και αυτό έχω σκοπό να συνεχίζω να κάνω. Για μένα προσωπικά, τα ρεκόρ στο Μαραθώνιο δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, αν και προφανώς, ένας καλός χρόνος φέρνει ικανοποίηση. Η τίμια προσπάθεια και το ταξίδι από την προετοιμασία μέχρι τον τερματισμό έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία για να εγκλωβίσω μονοσήμαντα τους στόχους μου και την ενασχόληση μου με το τρέξιμο στις επιδόσεις και μόνο.

Ο αγώνας όμως είναι αγώνας και οφείλουμε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Στις 8 Νοεμβρίου οι συνθήκες θα είναι ίδιες για όλους και αυτό είναι το νόημα ενός πραγματικού αγώνα πρωταθλήματος για να αναδειχτούν οι καλύτεροι από όλοι την Ελλάδα. Άλλες χρονιές όσοι θελαν να κάνουν μεγάλα ρεκόρ δεν έτρεχαν Ελλάδα στην Αυθεντική διαδρομή και προτιμούσαν τη συμμετοχή σε διεθνείς Μαραθώνιους. Τώρα όλοι οι καλύτεροι Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι θα έχουμε την ευκαιρία για πρώτη φορά στα χρονικά να αγωνιστούμε μαζί την ίδια μέρα, στο ίδιο μέρος με τις ίδιες συνθήκες για το απόλυτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Τουλάχιστον με τη διεξαγωγή του αγώνα θα έχουμε ένα λόγο να χαμογελάσουμε και να δώσουμε και ελπίδα σε όλους τους υπόλοιπους που θα μας παρακολουθούν.

Εντωμεταξύ, την ίδια μέρα θα ξεκινάει η δυνατότητα για όλους τους αθλούμενους να τρέξουν στην virtual εκδοχή του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Εκεί ο αγώνας θα είναι “εικονικός”, αν και το τρέξιμο όσων συμμετέχουν θα είναι πραγματικό. Μακάρι η δική μας προσπάθεια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα να εμψυχώσει τους υπόλοιπους δρομείς που θα τρέξουν εκείνη ή τις επόμενες μέρες στον Virtual Athens Marathon με σίγουρα όχι ιδανικές αγωνιστικές συνθήκες αφού θα είναι ο καθένας μόνος του στη διαδρομή του, ουσιαστικά δηλαδή σε προπονητικό περιβάλλον.

Καλή προετοιμασία, καλές προπονήσεις σε όλους!

Comments Off on Μετράμε αντίστροφα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου more...

Ο Φασισμός δεν είναι ιδεολογία. Ο Φασισμός είναι νοοτροπία.

by on Oct.09, 2020, under Απόψεις, Αρθρογραφία, Σκέψεις

Ο Φασισμός δεν είναι ιδεολογία. Ο Φασισμός είναι νοοτροπία.

Μια εγκληματική οργάνωση με ναζιστικές καταβολές καταδικάστηκε γιατί η δικαιοσύνη κατάφερε να κάνει σωστά τη δουλειά της και να στοιχειοθετήσει δικονομικά την υπόθεση, με αφορμή τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου. Όλοι γνώριζαν για πολλά χρόνια κι όμως μέχρι τότε κανείς δεν είχε πάρει την πρωτοβουλία να κάνει κάτι.

Ήταν μια σημαντική νίκη για τη Δημοκρατία μας μετά από χιλιάδες καθημερινές ήττες, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται. Τον φασισμό δεν τον τσακίζεις με τη βία, γιατί η βία φέρνει βία και αυτό ανακυκλώνει τον φασισμό τον διχασμό και αμαυρώνει μια δημοκρατική κοινωνία που βασίζεται σε θεσμούς και αξίες. Το φασισμό τον χτυπάς κάθε μέρα με τον πολιτισμό, με τη καλλιέργεια, την παιδεία, το διάλογο, τη δημιουργία, με όλες αυτές τις αξίες που προάγουν μια κοινωνία και δεν αφήνουν περιθώριο στο αυγό του φιδιού να εκκολαφθεί.

Ο Φασισμός δεν είναι ιδεολογία. Ο Φασισμός είναι νοοτροπία και μπορεί να υπάρχει παντού.Μην κοιτάς το δάκτυλο, κοίτα το φεγγάρι, κοίτα τη λάμψη στο σκοτάδι και γίνε εσύ κάθε μέρα το φως…

Comments Off on Ο Φασισμός δεν είναι ιδεολογία. Ο Φασισμός είναι νοοτροπία. more...

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Ημεροδρόμιο Δημοσιεύσεων

October 2020
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031