Duathlon: Run to Live, Bike to Ride

Author Archive

Αυτόν τον Νοέμβρη κρατάμε τη φλόγα του Μαραθωνίου ζωντανή και μεταφέρουμε μήνυμα νίκης

by on Oct.16, 2020, under Απόψεις, Αρθρογραφία, Σκέψεις

Virtual Race: Ο αγώνας μπορεί να είναι εικονικός, αλλά το τρέξιμο είναι πραγματικό!

Στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊου, ο κόσμος του αθλητισμού και ειδικά του δρομικού κινήματος ψάχνει και βρίσκει τρόπους να συνεχίσει τη δραστηριότητα του. Ένας από αυτούς είναι και η επινόηση των “Virtual Races”, των εικονικών δηλαδή αγώνων, που όμως περιλαμβάνουν πραγματικό τρέξιμο!

“Virtual” είναι ένας αγώνας στον οποίο μπορεί κάποιος να τρέξει την απόσταση που θα δηλώσει κατά την εγγραφή του σε οποιαδήποτε τοποθεσία, με οποιοδήποτε ρυθμό, σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο (πχ. διάδρομο), μόνος ή μαζί με φίλους, οποιαδήποτε μέρα μεταξύ του διαστήματος που εξελίσσεται ο αγώνας αυτός.

Ουσιαστικά μιλάμε για τρέξιμο με συνθήκες προσωπικής προπόνησης. και παράλληλη συμμετοχή σε έναν αγώνα, χωρίς τη φυσική παρουσία αλλά με τη συμμετοχή και άλλων, που και αυτοί τρέχουν την ίδια απόσταση, αλλά πιθανώς σε μία άλλη μέρα και σε μία διαφορετική διαδρομή. Ο αγώνας μπορεί να είναι εικονικός, αλλά το τρέξιμο είναι πραγματικό, η προσπάθεια είναι πραγματική!

Βεβαίως, η διαδικασία ενός Virtual Race δεν μπορεί να συγκριθεί με έναν πραγματικό αγώνα και ούτε μπορεί να υποκαταστήσει την αίσθηση της συμμετοχής με πολύ κόσμο και όλα αυτά που δημιουργούν την ατμόσφαιρα ενός πραγματικού αγώνα δρόμου. Επιπρόσθετα στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι δεν υπάρχει η απαραίτητη ισονομία. Οι συνθήκες δεν είναι ίδιες για όλους και δεν υπάρχει απόλυτος έλεγχος για την εγκυρότητα των επιδόσεων.

Όμως είναι κι αυτός ένας τρόπος στην εποχή της πανδημίας, να διατηρήσουμε το αγωνιστικό μας κίνητρο, να βάλουμε στόχους και να προσπαθήσουμε για την αυτοβελτίωση μας. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να τρέξουμε όλοι μαζί για έναν κοινό σκοπό, ακόμα κι αν βρισκόμαστε σε διαφορετικές τοποθεσίες ή κάνουμε την προσπάθειας μας διαφορετική ημέρα.

Ήδη έχουν γίνει πολλοί virtual αγώνες το προηγούμενο διάστημα, όμως τον Νοέμβρη θα γίνει με αυτόν τον τρόπο και ο αγώνας που όλους μας ενώνει. Μιλάμε φυσικά για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας. Δυστυχώς φέτος η πραγματική διοργάνωση ακυρώθηκε και θα δεν θα μπορέσουμε να τρέξουμε στην Αυθεντική διαδρομή. Όμως σαν Μαραθωνοδρόμους ή δρομείς όλων των αποστάσεων, εξακολουθεί να μας εμπνέει η Αυθεντική προσπάθεια του Αθηναίου οπλίτη να μεταφέρει το μήνυμα νίκη από τον Μαραθώνα στην Αθήνα.

Έτσι το διάστημα 8-22 Νοεμβρίου, όλοι μας θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στην Virtual εκδοχή του Μαραθωνίου Αθήνας, ο καθένας με το τρόπο του. Προπονητικά, Αγωνιστικά, Συμβολικά, πάντα όμως Αυθεντικά, στους δρόμους όλης της χώρας που γέννησε το αγώνισμα του Μαραθωνίου Δρόμου.

Αυτόν το Νοέμβρη, ο δικός μας κοινός σκοπός είναι να κρατήσουμε φέτος τη φλόγα του Μαραθωνίου της Αθήνας ζωντανή, δίνοντας ελπίδα και χαρά στους συναθλητές και τους φιλάθλους, στους φίλους και στην οικογένεια μας, σε όλο τον Κόσμο. Αυτός θα είναι ο δικός μας τρόπος να μεταφέρουμε μήνυμα νίκης ενάντια στην πανδημία.

Γρηγόρης Σκουλαρίκης

Comments Off on Αυτόν τον Νοέμβρη κρατάμε τη φλόγα του Μαραθωνίου ζωντανή και μεταφέρουμε μήνυμα νίκης more...

Μετράμε αντίστροφα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου

by on Oct.11, 2020, under Απόψεις, Αρθρογραφία, Σκέψεις

Μετράμε αντίστροφα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου που θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου.

4 εβδομάδες ακριβώς μας έμειναν για να επιστρέψουμε στο Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, που μας φιλοξένησε για το αντίστοιχο πρωτάθλημα του Ημιμαραθωνίου στις 20 Σεπτέμβρη (από όπου και η φωτογραφία). Έστω κι έτσι, φέτος που έχουν ακυρωθεί τόσοι και τόσοι μεγάλοι αγώνες είναι πολύ σημαντικό για τους αθλητές και εξόχως συμβολικό για όλους τους δρομείς να γίνει αυτή η διοργάνωση για την οποία οι άνθρωποι του Σ.Ε.Γ.Α.Σ προσπάθησαν και έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν.

Προφανώς κανένας αγώνας Μαραθωνίου στην Αττική, στην Ελλάδα και ίσως σε ολόκληρο τον Κόσμο δεν θα έχει την αίγλη και τη συναισθηματική φόρτιση της Αυθεντικής διαδρομής. Όμως, εν μέσω πανδημίας και πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων ο περιφραγμένος χώρος του Κωπηλατοδρομίου με την μεγάλη περιμετρική διαδρομή του είναι η ιδανική και μοναδική λύση για να γίνει ο αγώνας με ασφάλεια και τις μικρότερες πιθανότητες ακύρωσης (μόνο υπό καθεστώς γενικού lockdown θα ματαιωθεί ο αγώνας).

Μπορεί η περιοχή συχνά να έχει πολύ δυνατούς ανέμους που πιθανόν θα μας κάνουν πιο δύσκολη τη μέρα και ίσως δε βοηθήσουν στο να γίνουν γρήγορες επιδόσεις, αλλά συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Μήπως και η Αυθεντική διαδρομή δεν έχει τις δυσκολίες της που τις έχουμε ζήσει στα πόδια μας όλα τα προηγούμενα χρόνια; Ή πότε έκανε τελευταία φορά ευνοϊκό καιρό για επιδόσεις αρχές Νοέμβρη;

Καμιά διαδρομή δεν είναι τέλεια και ποτέ δεν είναι τέλειες οι συνθήκες τη μέρα του αγώνα, όμως σαν Μαραθωνοδρόμος έχω μάθει να παλεύω με το δρόμο, τα στοιχεία της φύσης και κυρίως τον εαυτό μου όχι μόνο σε κάθε αγώνα, αλλά κυρίως κάθε μέρα και αυτό έχω σκοπό να συνεχίζω να κάνω. Για μένα προσωπικά, τα ρεκόρ στο Μαραθώνιο δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, αν και προφανώς, ένας καλός χρόνος φέρνει ικανοποίηση. Η τίμια προσπάθεια και το ταξίδι από την προετοιμασία μέχρι τον τερματισμό έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία για να εγκλωβίσω μονοσήμαντα τους στόχους μου και την ενασχόληση μου με το τρέξιμο στις επιδόσεις και μόνο.

Ο αγώνας όμως είναι αγώνας και οφείλουμε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Στις 8 Νοεμβρίου οι συνθήκες θα είναι ίδιες για όλους και αυτό είναι το νόημα ενός πραγματικού αγώνα πρωταθλήματος για να αναδειχτούν οι καλύτεροι από όλοι την Ελλάδα. Άλλες χρονιές όσοι θελαν να κάνουν μεγάλα ρεκόρ δεν έτρεχαν Ελλάδα στην Αυθεντική διαδρομή και προτιμούσαν τη συμμετοχή σε διεθνείς Μαραθώνιους. Τώρα όλοι οι καλύτεροι Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι θα έχουμε την ευκαιρία για πρώτη φορά στα χρονικά να αγωνιστούμε μαζί την ίδια μέρα, στο ίδιο μέρος με τις ίδιες συνθήκες για το απόλυτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Τουλάχιστον με τη διεξαγωγή του αγώνα θα έχουμε ένα λόγο να χαμογελάσουμε και να δώσουμε και ελπίδα σε όλους τους υπόλοιπους που θα μας παρακολουθούν.

Εντωμεταξύ, την ίδια μέρα θα ξεκινάει η δυνατότητα για όλους τους αθλούμενους να τρέξουν στην virtual εκδοχή του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Εκεί ο αγώνας θα είναι “εικονικός”, αν και το τρέξιμο όσων συμμετέχουν θα είναι πραγματικό. Μακάρι η δική μας προσπάθεια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα να εμψυχώσει τους υπόλοιπους δρομείς που θα τρέξουν εκείνη ή τις επόμενες μέρες στον Virtual Athens Marathon με σίγουρα όχι ιδανικές αγωνιστικές συνθήκες αφού θα είναι ο καθένας μόνος του στη διαδρομή του, ουσιαστικά δηλαδή σε προπονητικό περιβάλλον.

Καλή προετοιμασία, καλές προπονήσεις σε όλους!

Comments Off on Μετράμε αντίστροφα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου more...

Ο Φασισμός δεν είναι ιδεολογία. Ο Φασισμός είναι νοοτροπία.

by on Oct.09, 2020, under Απόψεις, Αρθρογραφία, Σκέψεις

Ο Φασισμός δεν είναι ιδεολογία. Ο Φασισμός είναι νοοτροπία.

Μια εγκληματική οργάνωση με ναζιστικές καταβολές καταδικάστηκε γιατί η δικαιοσύνη κατάφερε να κάνει σωστά τη δουλειά της και να στοιχειοθετήσει δικονομικά την υπόθεση, με αφορμή τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου. Όλοι γνώριζαν για πολλά χρόνια κι όμως μέχρι τότε κανείς δεν είχε πάρει την πρωτοβουλία να κάνει κάτι.

Ήταν μια σημαντική νίκη για τη Δημοκρατία μας μετά από χιλιάδες καθημερινές ήττες, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται. Τον φασισμό δεν τον τσακίζεις με τη βία, γιατί η βία φέρνει βία και αυτό ανακυκλώνει τον φασισμό τον διχασμό και αμαυρώνει μια δημοκρατική κοινωνία που βασίζεται σε θεσμούς και αξίες. Το φασισμό τον χτυπάς κάθε μέρα με τον πολιτισμό, με τη καλλιέργεια, την παιδεία, το διάλογο, τη δημιουργία, με όλες αυτές τις αξίες που προάγουν μια κοινωνία και δεν αφήνουν περιθώριο στο αυγό του φιδιού να εκκολαφθεί.

Ο Φασισμός δεν είναι ιδεολογία. Ο Φασισμός είναι νοοτροπία και μπορεί να υπάρχει παντού.Μην κοιτάς το δάκτυλο, κοίτα το φεγγάρι, κοίτα τη λάμψη στο σκοτάδι και γίνε εσύ κάθε μέρα το φως…

Comments Off on Ο Φασισμός δεν είναι ιδεολογία. Ο Φασισμός είναι νοοτροπία. more...

Η φλόγα παραμένει ζωντανή στους αγωνιστικούς δρόμους

by on Sep.22, 2020, under Απόψεις, Αρθρογραφία, Σκέψεις

Η φλόγα παραμένει ζωντανή στους αγωνιστικούς δρόμους

Σε πείσμα των καιρών και όλων των δυσκολιών ο ΣΕΓΑΣ διοργάνωσε την Κυριακή (20/9) που μας πέρασε με επιτυχία το πανελλήνιο πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου στην κλειστή πίστα του Κωπηλατοδρόμιου Σχινιά. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και στον διοργανωτή ΣΕΓΑΣ, γιατί έστω και με περιορισμένη συμμετοχή, έστω και σε έναν απομακρυσμένο χώρο, έγινε πραγματικότητα αυτή η διοργάνωση που πέρασε από χίλια μύρια κύματα.

Μετά από αρκετούς μήνες αναμονής η συμμετοχή και μόνο ήταν μια μεγάλη νίκη για όλους τους αθλητές που κατάφεραν να πάρουν εκκίνηση σε αυτόν τον αγώνα που πέρα από την ουσία είχε και ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα. Το παρόν έδωσαν οι καλύτεροι δρομείς από όλη την Ελλάδα με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίοι έτρεξαν όχι μόνο για αυτούς και για τους συλλόγους τους, αλλά και για όλους τους χιλιάδες συναθλητές τους που δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν στον ματαιωμένο μεγάλο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας.

Με αυστηρή τήρηση τόσο του καθορισμένου υγειονομικού πρωτοκόλλου, όσο και των κανονισμών του αθλήματος, αθλητές και διοργάνωση απέδειξαν ότι σεβόμενοι ο ένας τον άλλο μπορούμε να έχουμε σωστές και ασφαλείς. αθλητικές διοργανώσεις. Το κυριότερο όμως είναι ότι έστω κι έτσι, η φλόγα του δρομικού κινήματος και του αγωνιστικού αθλητισμού παρέμεινε ζωντανή μέσα από τους κορυφαίους πρεσβευτές του από όλη την Ελλάδα και δόθηκε μήνυμα ελπίδας και αγωνιστικότητας στους χιλιάδες Έλληνες δρομείς και Μαραθωνοδρόμους που αναμένουν καρτερικά τη δικιά τους αγωνιστική ευκαιρία εκτόνωσης.

Το ίδιο σαββατοκύριακο στα Ιωάννινα, διοργανώθηκε υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες απ’ ότι είχαμε συνηθίσει, αλλά με επιτυχία και ο Γύρος της Λίμνης των Ιωαννίνων. Πολλές ξεχωριστές εκκινήσεις από διάφορα σημεία της πόλης, εκκίνηση σε μικρά waves των 4 ατόμων, ότι έπρεπε για να μην υπάρχει συνωστισμός, παρά το γεγονός ότι τελικά συμμετείχαν συνολικά 100άδες αθλούμενοι. Τα Ιωάννινα αποδείχθηκαν σε covid19 game changer κυριολεκτικά & μεταφορικά. Η αλήθεια είναι πως δε με ενθουσιάζει να βλέπω το άθλημα μας να αλλάζει με αυτό τον τρόπο, όμως είναι καθοριστικό τουλάχιστον για τη συνέχιση του, να μπορούν να γίνονται μεγάλες διοργανώσεις έστω κι έτσι.

Η νέα βδομάδα μπήκε με ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Αττική που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη συνέχεια, ούτε βεβαίως για τη διεξαγωγή του Αυθεντικού Μαραθώνιου Αθήνας. Οι προπονήσεις μας πάντως θα συνεχιστούν με όλους τους περιορισμούς, ίσως περισσότερο μοναχικά, με την ελπίδα ότι αργά ή γρήγορα θα ξαναβρεθούμε σε κάποια εκκίνηση αγώνα.

Συνεχίστε με το ίδιο πάθος, η φλόγα παραμένει ζωντανή μόνο αν είμαστε στο δρόμους και στους αγώνες…

Γρηγόρης Σκουλαρίκης

Comments Off on Η φλόγα παραμένει ζωντανή στους αγωνιστικούς δρόμους more...

Όταν ακυρώνεις τα πάντα, απλά δε σέβεσαι τίποτα

by on Sep.03, 2020, under Απόψεις, Αρθρογραφία, Σκέψεις

Ο Σεπτέμβρης που περιμέναμε πως και πως για να ξαναρχίσουν οι μεγάλοι αγώνες ήρθε, αλλά προς απογοήτευση μας και εντελώς αιφνιδιαστικά η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ουσιαστικά έβαλε τέλος στις αθλητικές διοργανώσεις μαζικού αθλητισμού, μαζί και στους αγώνες δρόμου … επ’αόριστον!

*Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ: http://www.runningnews.gr/item.php?id=46430)

Αυτή η απόφαση ουσιαστικά παγώνει τα πάντα, μαζί και τους δυο μεγάλους αγώνες δρόμου της σεζόν, τον Ημιμαραθώνιο και τον Μαραθώνιο της Αθήνας για τους οποίους προετοιμαζόμασταν οι περισσότεροι από εμάς (ή/και τους αντίστοιχους αγώνες της Θεσσαλονίκης)

Θα μου πεις, “δεν το περιμένατε; αφού το ξέρατε πως όλα είναι στον αέρα”.

Ναι, αλλά δεν είναι ακριβώς τόσο απλό. Πριν από αυτή την απόφαση υπήρχε συνεχής επικοινωνία με τη Γ.Γ.Α. και τίποτα δεν καταδείκνυε κάτι τόσο αιφνιδιαστικό. Και ξέρετε, είναι και ο τρόπος που συμβαίνει. Τη μια μέρα σου λένε προχώρα όλα θα γίνουν κανονικά και την άλλη απλά ακυρώνει τα πάντα χωρίς καμιά εξήγηση και λογική συνέχεια, χωρίς κανένα σεβασμό στους αθλητές και στους διοργανωτές και σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου του μαζικού αθλητισμού οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν δουλειά, αλλά ήδη έχουν χρεωθεί για να κάνουν τις σχετικές προετοιμασίες.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η γραφειοκρατεία και η ευθυνοφοβία του αθλητισμού ζημιώνει τον πραγματικό αθλητισμό. Για άλλη μια φορά, η Γ.Γ.Α. αντί να μελετήσει και να δουλέψει μαζί με τους ανθρώπους τους αθλητισμού για να προστατέψουν και να αναπτύξουν τον πραγματικό αθλητισμό τον ακυρώνει στην πράξη σαν την εύκολη λύση. Ίσως για άλλη μια φορά να υπάρχει παρασκήνιο που δεν γνωρίζουμε. Ίσως να πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να τα κάψουν όλα για να ξεκινήσουν από το μηδέν ξανά, ίσως πιστεύουν ότι όλη αυτή η δουλειά που έχουμε κάνει κάποιοι από εμάς σε αυτόν τον τομέα είναι απλό να ξαναγίνει.

Δεν μπορεί ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού να είναι μόνο στην πρώτη γραμμή των υποσχέσεων και των “εγγυήσεων” για τον αθλητισμό, αλλά να εξαφανίζονται στα δύσκολα βάζοντας μπροστά την “υγειονομική επιτροπή της Γ.Γ.Α.” προκειμένου να “καθαρίσει” με την πρόφαση της δημόσιας υγείας αλλά άγνωστες σκοπιμότητες. Τουλάχιστον ας αναλάβουν τις ευθύνες τους πολιτικά και ας βγουν να μας εξηγήσουν πως και γιατί φτάσαμε ξαφνικά σε αυτή την απόφαση αναγνωρίζοντας μάλιστα και όλες τις συνέπειές που έχει για τους αθλητές και τους επαγγελματίες του αθλητισμού.

Βεβαίως, η δημόσια υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη και οι αθλητές τόσους μήνες αποδείξαμε πως σεβόμαστε τα μέτρα και τις αποφάσεις. Οι περισσότεροι από εμάς βγήκαμε από την αρχή της καραντίνας και υποστηρίξαμε όλα τα μέτρα που θα μας προστάτευαν ειδικά στην πρώτη κρίσιμη περίοδο για να κερδίσει χρόνο το σύστημα υγείας να προετοιμαστεί. Ακόμα και στους λίγους αγώνες που έγιναν το καλοκαίρι, τηρήθηκαν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα σε αντίθεση με άλλους κλάδους που δεν υπήρχε ουσιαστικά κανένα μέτρο σε μαζική κλίμακα. Την ίδια περίοδο συνεχίζουν να γίνονται χωρίς κανέναν έλεγχο μαζικές συγκεντρώσεις για πανηγύρια ή διαμαρτυρίες. Τελικά οι μαζικές αθλητικές διοργανώσεις ανοιχτών χώρων τους πείραξαν που στο κάτω κάτω γίνονται με αυστηρούς κανονισμούς; Τελικά πάλι την πληρώνουν αυτοί που είναι τυπικά σωστοί;

Εδώ και μήνες σαν πολίτες της ίδιας κοινωνίας που ζούμε όλοι, σαν αθλητές και επαγγελματίες του αθλητισμού δίνουμε μια άνιση μάχη εναντίον του κορονοϊου και έχουμε θυσιάσει πολλά. Όπως αντίστοιχες θυσίες έχουν κάνει κι άλλες κοινωνικές ομάδες και επαγγελματίες. Απαιτούμε όμως σοβαρότητα από την υπηρεσία που υποτίθεται δουλειά της είναι η προστασία και ανάπτυξη του αθλητισμού. Θέλουμε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς και σφαιρική αντίληψη των συνεπειών τέτοιων αποφάσεων. Ζητάμε το στοιχειώδη σεβασμό… γιατί όταν ακυρώνεις τα πάντα, απλά αποδεικνύεται ότι δε σέβεσαι τίποτα…

Γρηγόρης Σκουλαρίκης

Comments Off on Όταν ακυρώνεις τα πάντα, απλά δε σέβεσαι τίποτα more...

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Ημεροδρόμιο Δημοσιεύσεων

October 2020
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031