Duathlon: Run to Live, Bike to Ride

Powerman Zofingen 2014: Ενάντια στη λογική… Με το συναίσθημα για τον Τερματισμό

by on Sep.13, 2014, under Εμπειρίες, Σκέψεις

Είναι από αυτές τις μέρες που δεν πάει τίποτα καλά, που το σώμα σου δεν ανταποκρίνεται, που θες να ανοίξει η Γη να σε καταπιεί … αλλά αυτό δεν συμβαίνει … γιατί πρέπει να συνεχίσεις, όπως κι αν είσαι και να φτάσεις στον τερματισμό … όσο δύσκολο κι αν έχει γίνει … όσο κι αν πονάς…

Grigoris Skoularikis Powerman Zofingen bike

Αυτή τη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Διάθλου έκανα με διαφορά τη χειρότερη μου εμφάνιση. Απογοήτευση… Μπορεί να τερμάτισα στην 16η θέση της κατάταξης του παγκοσμίου πρωταθλήματος, όπως και πέρσι, αλλά 47 λεπτά μακριά από το ρεκόρ μου, τελευταίος και “καταϊδρωμένος” μετά από 7 ώρες και 36 λεπτά. Πέρσι ήταν μεγάλη επιτυχία. Φέτος ήταν τραγωδία … αλλά όχι μόνο για μένα καθώς πολλά μεγάλα ονόματα έμειναν στις πίσω θέσεις ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες με ζέστη και υγρασία. Δεν μπορούσα από την αρχή να τρέξω όπως συνήθως. Τα πόδια μου έσφιξαν νωρίς. Στο ποδήλατο δεν το είχα. Άρχισα νωρίς να πονάω. Σκέφτηκα να εγκαταλείψω, αλλά τελικά αποφάσισα πως θα το τερματίσω και φέτος όσο χρόνο κι αν μου πάρει. Η ζέστη δεν μου πάει… το επιβεβαίωσα και αυτό.

Τελικά κατάφερα να τερματίσω, αλλά το τίμημα ήταν πολύ βαρύ. Μια εβδομάδα μετά και τα πόδια μου είναι ακόμα “διαλυμένα”. Και το πιο ειρωνικό.. έχοντας παρατήσει τον αγώνα από νωρίς. Τι στο καλό στράβωσε τόσο πολύ, το ψάχνω ακόμα. Είμαι απογοητευμένος, αλλά τουλάχιστον έχω άλλη μια καλή ιστορία να σας διηγηθώ:

Powerman Zofingen 2014, race report
10χλμ τρέξιμο – 150χλμ ποδηλασία – 30χλμ τρέξιμο

Grigoris Skoularikis Powerman Zofingen 1st-runΗ μέρα στο Ζοφιγνκεν ξημέρωσε με δυνατό Ήλιο, κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί τις προηγούμενες τρεις χρονιές που είχα συμμετάσχει στο Ζόφινγκεν. Η θερμοκρασία το πρωί δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή, όμως μέσα στη μέρα θα ζέσταινε περισσότερο ενώ η υγρασία ήταν ήδη πολύ έντονη. Λίγο πριν τον αγώνα αισθανόμουν όπως συνήθως, μια χαρά, τίποτα δε με έκανε να υποψιαστώ τι θα επακολουθούσε.

Η εκκίνηση δόθηκε και ξεκινήσαμε για το πρώτο 10αρι (2 γύρους), με αρκετές ανηφοροκατηφορες στο βουνό. Όπως συνήθως δεν κυνήγησα το πρώτο γκρουπ, αλλά ακολούθησα το ρυθμό μου, με συντηρητικό τέμπο στις ανηφόρες και λίγο πιο επιθετική τακτική στις κατηφόρες. Την περσινή χρονιά μου είχε βγει, αυτή τη φορά όμως περνώντας στα μισά διαπίστωσα πως ήμουν περίπου μισό λεπτό πίσω σε σχέση με πέρσι και θα έχανα και άλλο χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του πρώτου τρεξίματος. Το χειρότερο όμως ήταν πως στις κατηφόρες άρχισα ήδη να νιώθω τα πόδια μου σφιχτά, κάτι που δεν το συνήθιζα. Ολοκληρώνω το πρώτο τρέξιμο και επίσημα στον πιο αργό χρόνο μου εδώ και 4 χρόνια στο Ζόφινγκεν. Βεβαίως τίποτα δεν έχει ακόμα κριθεί, αφού ο αγώνας έχει πολύ δρόμο ακόμα, αλλά δεν είναι και καλό σημάδι της κατάστασης μου.

Ξεκινάω την ποδηλασία (150χλμ σε 3 γύρους) και γα τα πρώτα χιλιόμετρα προσπαθώ να πιάσω ρυθμό που θα με φέρει λίγο πιο μπροστά. Περιέργως οι παλμοί μου είναι ιδιαίτερα υψηλοί κάτι που δεν μου αρέσει. Έχω και κάποιες μικροκράμπες που με ενοχλούν, αλλά σύντομα θα φύγουν πίνοντας από τα ποτά μου με λίγο παραπάνω αλάτι. Αυτό όμως που με προβληματίζει περισσότερο είναι πως μου έχουν ξεφύγει κάποιοι συναθλητές με τους οποίος θα έπρεπε να είμαι μαζί και έχω κολλήσει πιο πίσω με κάποιους άλλους τους οποίους τα προηγούμενα χρόνια άφηνα εύκολα πίσω. Ο Ήλιος και η ζέστη πλέον είναι ιδιαίτερα έντονα. Πλέον είμαι σίγουρος πως η μέρα θα είναι πολύ δύσκολη.

Grigoris Skoularikis Powerman Zofingen bikeΠροσπαθώ να είμαι προσεκτικός στις αναβάσεις και να μην ξοδεύω πολύ ενέργεια ενώ στροφάρω καλά και γρήγορα στις κατηφόρες και τις ευθείες. Εξακολουθώ όμως να μην βρίσκομαι σε καλή θέση. Περνάω την πρώτη στροφή 2-3 λεπτά πιο αργά από το στόχο μου και ο προβληματισμός μου μεγαλώνει. Στην δεύτερη στροφή θα προσπαθήσω περισσότερο, αλλά το σώμα μου δεν ανταποκρίνεται καλά και δεν μπορώ να ανακάμψω. επιπρόσθετα, μετά τα μισά έχω αρχίσει να νιώθω έντονο πόνο από τη σέλα και δεν μπορώ να βολευτώ ώστε να κάτσω σε ξεκούραστη και αεροδυναμική θέση. Παράλληλα πονάει το ισχίο μου και αισθάνομαι μουδιάσματα στην αριστερή πλευρά μου από τη μέση μέχρι το δικέφαλο. Δεν είμαι καλά και όλα μου φταίνε…

Σε λίγο ολοκληρώνεται η δεύτερη στροφή και η σκέψη να εγκαταλείψω μου περνάει και μου ξαναπερνάει από το μυαλό. Σκέφτομαι πως η τρίτη στροφή στην ποδηλασία θα είναι πραγματικά πολύ σκληρή αν συνεχίσω με αυτές τις συνθήκες. Από την άλλη βέβαια … δεν έκανα το ταξίδι στην Ελβετία για ένα DNF και στην τελική, αφού έχω θέσει στόχο ζωής να τερματίσω 10 φορές αυτόν τον αγώνα, γιατί να χάσω μία ευκαιρία τώρα. ΟΚ … ο αγώνας μου ουσιαστικά μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά μπορώ να τον συνεχίσω με μια ταχύτητα πιο κάτω απλά για να τερματίσω….

Κάνοντας τις παραπάνω σκέψεις έχω ήδη μπει στην τρίτη στροφή και φτάνω στις πρώτες ανηφόρες, τώρα δεν υπάρχει επιστροφή. Θα το τερματίσω αυτό, όσο κι αν πονέσω, όσο χρόνο κι αν μου πάρει. Ο αγώνας για τις πρώτες θέσεις μου έχει ξεφύγει, αλλά εδώ ξεκινάει ένας άλλο αγώνας επιβίωσης. Στο Ζόφινγκεν ακόμα και ένας τερματισμός ποτέ δεν είναι εύκολος.

Grigoris Skoularikis Powerman Zofingen 2nd-runΈτσι κάπως, φτάνει και η τρίτη στροφή της ποδηλασίας στο τέλος της. Εμφανώς καταπονημένος μπαίνω στην περιοχή αλλαγών και αφήνω το ποδήλατο για να ξεκινήσω το δεύτερο τρέξιμο. Είπα θα το τερματίσω και θα το τερματίσω … αν και ακόμα και αυτός ο στόχος δεν είναι ιδιαίτερα εύκολος. Μπροστά μου έχω ακόμα 30χλμ στο βουνό με πολλές ανηφοροκατηφόρες.

Η προσπάθεια μου πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια της λογικής. Κανονικά θα πρέπει να εγκαταλείψω για να προστατέψω τον εαυτό μου από τα χειρότερα, κάτι άλλωστε που έχουν κάνει ήδη αρκετοί top αθλητές και σε λίγο θα κάνουν και άλλοι. Όμως το συναίσθημα λέει πως πρέπει να συνεχίσω και να τερματίσω αυτόν τον αγώνα με κάθε τρόπο.

Ξεκινάω το 2ο τρέξιμο (30χλμ σε 2 γύρους) και πίνω κάποια υγρά παραπάνω. Σύντομα όμως αισθάνομαι πως χρειάζομαι τουαλέτα. Τώρα θα πρέπει να ανέβω ψηλά μέχρι το 4ο χλμ που είναι ο σχετικό σταθμός … Είχα τα προβλήματα μου, μου έκατσε και αυτό… Ευτυχώς … προλαβαίνω και ξαλαφρώνω αν και ουσιαστικά κάνω μια στάση 5-6 λεπτών. Δε με νοιάζει όμως γιατί έτσι κι αλλιώς έχω χάσει πολύ χρόνο. Τουλάχιστον τώρα μπορώ να τρέξω ανάλαφρος και θα βγάλω αρκετά από τα επόμενα με αξιοπρεπή ρυθμό.

Συνεχίζω τον αγώνα με ότι μου έχει απομείνει, ψυχολογικά και σωματικά. Όσο περνάει η ώρα όμως γίνεται ακόμα και πιο δύσκολο. Πονάω παντού, Ανεβαίνω για δεύτερη φορά το βουνό και πρέπει να πάρω το δρόμο της επιστροφής προς τον τερματισμό. Το χρονόμετρο έχει ξεπεράσει τις 7 ώρες και κανονικά εγώ θα έπρεπε να είχα τερματίσει. Αντ’ αυτού είμαι ακόμα 7χλμ μακριά από τον τερματισμό και υποφέρω, αλλά πρέπει να ξεπεράσω άλλη μια φορά τον εαυτό μου, με διαφορετικό τρόπο αυτή τη φορά. Δεν παραδίνομαι! Δεν παραδίνομαι! Δεν παραδίνομαι! Το ένα πόδι μπροστά από το άλλο για να φτάσω ως το τέλος. Έχει μείνει ακόμα μια μεγάλη ανηφόρα και μια μεγάλη κατηφόρα η οποία μέλει να αποτελειώσει τα σακατεμένα μου πόδια.

Grigoris Skoularikis Powerman Zofingen finishΚάπως έτσι τελικά όμως θα καταφέρω να φτάσω στον τερματισμό και φέτος. 7 ώρες και 36 λεπτά … πολύ πολύ μακριά από το ρεκόρ μου πέρσι (6:49) και αισθάνομαι πολύ περισσότερο καταπονημένος. Τραγωδία η σημερινή μέρα … μια προσωπική τραγωδία! Είχα έρθει με όνειρα κι ελπίδες, κομμάτια όλα και πιο πολύ απ’ όλα τα πόδια μου. Απορώ πως κατάφερα να φτάσω σε αυτόν τον τερματισμό…

Η μέρα ήταν πολύ άσχημη, αλλά τουλάχιστον μπορώ να δω και να εκτιμήσω κάποια θετικά. Καταρχάς στην κατάταξη των elite πήρα και φέτος την 16η θέση. Για την ιστορία τουλάχιστον αυτό είναι κάτι αρκετά σημαντικό. Πολλοί συναθλητές μου προτίμησαν να εγκαταλείψουν. Ο δικός μου τερματισμός, έστω κι έτσι, τουλάχιστον μου έδωσε ένα καλό πλασάρισμα. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως με τη φετινή μου αποτυχία, πλέον εκτιμώ πολύ περισσότερο αυτό που είχα κάνει τις προηγούμενες τρεις χρονιές σερί, με τερματισμούς στις 7 ώρες και κάτω.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια χρονιά την αδερφή μου που ήταν συμπαραστάτρια και φέτος σε αυτόν τον αγώνα, καθώς και τον συναθλητή Σταμάτη Ρώμα, που έγινε ο δεύτερος Έλληνας που τερματίζει στο Ζόφινγκεν. Ήμασταν καλή παρέα και τουλάχιστον κάναμε μια δυναμική συμμετοχή για τα ελληνικά χρώματα. Ελπίζω τα επόμενα χρόνια να ακολουθήσουν και άλλοι.

Όσο για μένα … οι λογαριασμοί μου με αυτόν τον αγώνα παραμένουν ανοιχτοί. Ο φετινός αγώνας με αφήνει απογοητευμένο, αλλά ακόμα περισσότερο πεισμωμένο να επιστρέψω για κάτι καλύτερο.

Τα επίσημα αποτελέσματα
http://www.triathlon.org/resul..s/266057

και πολλές φωτογραφίες εδώ:
https://www.facebook.com/SpeedyS/media_..1eff


Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Ημεροδρόμιο Δημοσιεύσεων

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829