Duathlon: Run to Live, Bike to Ride

Σχεδιάζοντας την τροφοδοσία και τον ανεφοδιασμό του αγώνα

by on Aug.25, 2011, under Απόψεις, Σκέψεις

Τελευταίες μέρες πριν τον αγώνα στην Ελβετία και ο σχεδιασμός της τακτικής καλά κρατεί. Ένα βασικό θέμα που θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι η τροφοδοσία την ώρα του αγώνα. Για να καλύψω τις αποστάσεις 10χλμ τρέξιμο – 150χλμ ποδηλασία – 30χλμ τρέξιμο σε 6,5 ώρες (με το καλό…) και ειδικά στην απαιτούμενη ένταση είναι βέβαιο πως θα χρειαστώ πολλή ενέργεια “on the go”.

Το βασικό σχέδιο τροφοδοσίας και ανεφοδιασμού έχει ήδη γίνει, αλλά το δουλεύουμε λίγο με την διαιτολόγο – διατροφολόγο της οικογένειας, την αδερφή μου. Η Χαρά, άλλωστε θα αναλάβει και το δύσκολο έργο της υποστήριξης και ανεφοδιασμού την ώρα του αγώνα οπότε εκτός από τον επιστημονικό ρόλο θα έχει και την πρακτική (πολύ μεγάλη) ευθύνη εφαρμογής του πλάνου, τουλάχιστον κατά το ήμισυ όπου της αναλογεί. Εκτός από αυτά που θα μου δίνει αυτή αρκετά εφόδια θα παίρνω και από την περιοχή αλλαγών τις δυο φορές που θα περάσω.

Τώρα δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα να σας παραθέτω αναλυτικά το σχεδιάγραμμα μας, όμως θα αναφέρω πως συνολικά θα χρειαστώ 9 τζελάκια, (3 απλά και 6 isogel), 1 ενεργειακή μπάρα, 2 μπουκάλια με απλούς ηλεκτρολύτες και 5 παγούρια ενεργειακούς ηλεκτρολύτες, χωρίς βεβαίως να προσμετρώ το νερό που θα καταναλώνεται όπου και όποτε το χρειαστώ από τους διάφορους σταθμούς σε τρέξιμο ή ποδήλατο. Χοντρικά αυτά είναι περίπου 2000 θερμίδες και σίγουρα δεν είναι πολλές. Σε τέτοιους αγώνες, όσο και να τρως ή να πίνεις τέτοια πράγματα δε σου φαίνεται αρκετό.

Αν επίσης πιάσει πολύ ζέστη στο Zofingen τα πράγματα θα δυσκολέψουν κι άλλο. Τέλη Αυγούστου και στην περιοχή έχει 30C κάτι που μου φαίνεται μάλλον ενδιαφέρον. Όλο το καλοκαίρι προπονούμαι σε τέτοιες θερμοκρασίες και δεν φοβάμαι, οι Βόρειοι μάλλον θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο. Το σίγουρο είναι όμως πως με τέτοιες συνθήκες θα πρέπει να καταναλώσω περισσότερα υγρά και ειδικά ηλεκτρολύτες. Το σκέτο νερό, όπως έδειξε και η προπόνηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, αν υπερβάλλεις, αφού δε σε ξεδιψάει εύκολα σε συνθήκες αφυδάτωσης και μπορεί να παρασυρθείς σε υπεκατανάλωση.


Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Ημεροδρόμιο Δημοσιεύσεων

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930