Duathlon: Run to Live, Bike to Ride

Φέτος δεν κρινόμαστε σαν αθλητές/μαραθωνοδρόμοι, αλλά σαν απλοί πολίτες

by on Apr.05, 2020, under Απόψεις, Αρθρογραφία, Σκέψεις

Φέτος δεν κρινόμαστε για το πόσο αφοσιωμένοι αθλητές και μαραθωνοδρόμοι είμαστε, αλλά απλά πόσο υπεύθυνοι πολίτες είμαστε.

Πρώτη Κυριακή του Απρίλη σήμερα, του μήνα που ήταν “κανονικά” είναι καθιερωμένοι σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί Μαραθώνιοι, του μήνα που για τους περισσότερους από εμάς ερχόταν η στιγμή της κρίσης στον αγώνα της εαρινής σεζόν. Φέτος η μοίρα έμελλε να μας στερήσει τους αγώνες και την άνεση των προπονήσεων για να κριθούμε σε άλλους τομείς και σίγουρα όχι για την αθλητική μας ικανότητα. Τώρα κρινόμαστε για την υπευθυνότητα, τον σεβασμό και την αλληλοκατανόηση. Τώρα κρινόμαστε για ποιοι πραγματικά είμαστε και όχι για το ποιοι προσπαθούμε να γίνουμε.

Και αυτή η περίοδος Μαραθώνιος είναι, ίσως ο πιο δύσκολος της ζωής μας. Η γενιά μας δεν πέρασε ούτε πόλεμο, ούτε κατοχή και οι περισσότεροι από εμάς δεν ζήσαμε ούτε δικτατορία. Τώρα μας έτυχε να ζήσουμε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια κατάσταση. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπάει πανδημία στο Κόσμο και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού με νεκρούς και κατάρρευση υγειονομικών και οικονομικών συστημάτων. Είναι όμως η πρώτη φορά που η παγκόσμια κοινότητα δείχνει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει στα ίσα αυτή την πανδημία και να την περιορίσει με ελάχιστε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, παρά το προφανές οικονομικό κόστος. Οι χαμένες ζωές δεν γυρνάνε πίσω, όλα τα υπόλοιπα θα μπορέσουμε να τα φτιάξουμε ξανά βάζοντας τον κόπο και το μεράκι μας όπως και πριν.

Οι ειδικοί έχουν συμφωνήσει πως αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία στην παρούσα φάση και είναι το πιο δυνατό μας όπλο για τον περιορισμό του κοροναϊου. Όσο πιο αυστηρά, τόσο πιο αποτελεσματικά, αλλιώς δεν θα ήταν μέτρα, αλλά ημίμετρα χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προς το παρόν σαν χώρα φαίνεται πως τα καταφέρνουμε καλά, αφού κρατάμε χαμηλά τα κρούσματα και κατ’ επέκταση τους θανάτους και αυτό είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για την κοινωνική μας υπευθυνότητα.

Τα μέτρα περιορισμού είναι σίγουρα δύσκολα για όλους και καταλαβαίνω απόλυτα την δυσφορία πολλών φίλων και συναθλητών να αποδεχτούν την παρούσα κατάσταση. Επίσης καταλαβαίνω πως το κατεπείγον της κατάστασης έχει δημιουργήσει νομικά κενά και διάφορα άλλα ευτράπελα. Σίγουρα επίσης δεν έχουν λείψει οι υπερβολές όχι μόνο στην εφαρμογή, αλλά και στην προβολή και επιβολή των μέτρων, κάτι που δημιουργεί επιπλέον σύγχυση σε όλους μας.

Σε κάθε περίπτωση, σαν πολίτες δεν έχουμε περιθώριο εφησυχασμού και υπεροψίας. Δυστυχώς το μακάβριο παράδειγμα των πιο κοντινών μας χωρών σε κουλτούρα, της Ιταλίας και της Ισπανίας πλανάται ήδη πάνω από την Ευρώπη και πολύ φοβάμαι πως θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες που θα χάσουν τον έλεγχο όπως η Μεγ. Βρετανία η Σουηδία και οι Η.ΠΑ. που άργησαν επιδεικτικά να πάρουν μέτρα.

Από τη δική μας πλευρά, ειδικά σαν αθλητές, χρειάζεται ψυχραιμία και παράλληλα ελεγχόμενη εκτόνωση μας, σύμφωνα με τις οδηγίες που αφορούν τα μέτρα. Σίγουρα επίσης, ο παρατεταμένος και συνεχής εγκλεισμός δεν θα μας βγει σε καλό. Είναι προφανές πως τα νεύρα όλων είναι ήδη τεντωμένα ειδικά όσο η κατάσταση δεν έχει σαφή ορίζοντα λήξης. Προς το παρόν, τουλάχιστον ας εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα για σύντομη άσκηση σε εξωτερικό χώρο, μια ώρα που όσο ποτέ άλλοτε θα την αξιοποιήσουμε περισσότερο σαν ψυχοθεραπεία και λιγότερο σαν προπόνηση.

Φέτος κρινόμαστε καταρχήν όλοι σαν άνθρωποι για να μπορούμε τις επόμενες σεζόν να κριθούμε και σαν Μαραθωνοδρόμοι, αθλητές ή σε όποιο άλλο τομέα έχει να επιδείξει ο καθένας μας τη αξία του και του το έχει αποστερήσει η παρούσα κατάσταση. Ακούμε τους ειδικούς και όσους έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη διαχείριση αυτής της κρίσης. Τηρούμε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, μένουμε σπίτι όσο μπορούμε περισσότερο, προστατεύοντας εμάς, τους φίλους και την οικογένειας μας.

Υπομονή και καλή δύναμη σε όλους!

Γρηγόρης Σκουλαρίκης

Ακολουθείστε με
web: www.duathlon.gr
facebook: grigoris.skoularikis
twitter: SpeedyPowerman
Instagram: speedypowerman


Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Ημεροδρόμιο Δημοσιεύσεων

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031